Bursa Türkocağı’nda Bir Konuşma
Güzel bir başlık olan şapkadan çok az bir sürede dervişler, mürit ve hocalar da mutlu olacaklardır. Anlayışlı ve zeki insanlar medeni olmayan bir kıyafet altında kişilik ve ilimlerinin saygınlığını kaybetmektedir. Bundan dolayı şerefli makamlarını korumak için medeniyet kıyafete bürünmek gereklidir.
Başımızda ayrı bir işaretle kendimizi medeniyet dünyasından ayrı saymışız. Bugün şapkayı giydik. Bundan birçok yabancılar mutlu olmuşlardır. Çünkü onların başlarındaki şapka ile bizden fazla bir çok ayrıcalığa sahip olmuşlardır.
Gazi bir hanımın sorusuna da şu karşılığı vermiştir.
Hanımlar da erkekler gibi şapka giymelidirler. Başka türlü hareket etmemize imkân yoktur. İşte size bir örnek: Bu başla, medeni bir hanım Avrupa’ya gidip insan içine çıkamaz.
Ocak Başkanının söylevine de şu karşılıkta bulunmuştur.
Milletin hayatını daima duyarlı ve yüksek bir durumda bulundurmak, zihinlerdeki eski pasları atmak için en kuvvetli dayanak ocaklardır. Ben de böyle bir ocakta bulunduğumdan dolayı çok mutluyum. Çalışma şeklinizide başarılarınızı da gördüm. Kutlarım ve teşekkür ederim.
Vakit: 25.09.1925, s.1