“Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri” Sempozyumu sona erdi


“Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri” Sempozyumu sona erdi

25 Haziran 2023

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından Hakkâri Valiliği, Hakkâri Üniversitesi ve Hakkâri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ev sahipliğinde 2-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen “Cumhuriyet Devrinin Bir Serhat Vilayeti Hakkâri” başlıklı uluslararası sempozyum sona erdi.

Sempozyum, Hakkâri İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş ve Hakkâri Valisi İdris Akbıyık tarafından yapılan açış konuşmalarıyla başladı.

Hakkâri Valisi İdris Akbıyık, Hakkâri’nin geçmişte kötü bir imaja sahip olduğunu ancak artık daha farklı tanındığını belirtti. Akbıyık, “Tarihimizin, kültürümüzün bilinmesinde, ilimizin tanıtılmasında, gelişmesinde birçok sorunun çözülmesinde önemli bir katkı sunacak olan bu sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş konuşmasında, “Türkiye’nin doğu ucunda birçok farklı kültür ve medeniyetin bir araya geldiği, aynen bu dağların bu coğrafyayı bir araya getirmesi gibi çok farklı kültür ve medeniyetlerin birbirinden etkilendiği bir coğrafyadır Hakkâri.” ifadelerine yer verdi.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ise “Bir coğrafya düşününüz ki etrafı dağlarla çevrilmiştir. Hayali siz tahmin edin. Konusu şehir olan sempozyumlarda alan hayli geniştir. Şehrin tarihi, kültürü, sanat ve sosyal hayatı, ulaşımı, zirai potansiyeli, hayvancılık faaliyetleri, sanayi ve ticareti, coğrafi konumu uzar gider. Bütün bu başlıklar bir şehir sempozyumunda ele alınması gereken konulardır. Bu özelliği ile şehir sempozyumları yerel tarihe önemli bir katkı sunar, şehir tarihinin kılcal damarlarına nüfuz etmeye imkân sağlar. Hakkâri sempozyumunda bu geniş alanda muhtelif başlıklar altında önemli bilgiler sunulacaktır.” dedi.

Açış konuşmalarından sonra gerçekleştirilen “Hakkâri’ye Dair” başlıklı oturumda, 1960’lı yıllarda Hakkâri’de görev yapmış olan emekli öğretmen Tahsin Dinç ve TRT 1 Kanal Koordinatörü Kurtuluş Zeydan birer konuşma yaptı.

3 ayrı salonda 14 bilimsel oturumun yapıldığı sempozyumda 57 bilim insanı Hakkâri’yi farklı perspektiflerle ele alan önemli tebliğler sundu.

Sempozyum kapsamında sosyal organizasyonlara da yer verildi. Reng-i Hakkâri Sanat Topluluğu’nun düzenlediği performans, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. 10. Köy Tiyatro Topluluğu ile Hakkâri Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun sahneledikleri oyunlar da sempozyuma renk kattı.

Farklı çalışma alanlarından gelen katılımcıların sunumlarıyla Hakkari’ye dair yeni bilgilerin ortaya konduğu sempozyum, Hakkâri Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri ile Hakkâri protokolü tarafından ilgiyle izlendi.